Базується на залежності швидкості хімічних реакцій від концентрацій реагуючих речовин
Амілаза - один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку. Ліпаза розщеплює жири, протеази - білки, а амілаза - вуглеводи. З підшлункової залози панкреатичний сік, який містить амілазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає переварити їжу. Розміри молекули амілази настільки малі, що вона здатна проходити через нирковий бар'єр і потім виділятися з сечею.
У нормі тільки невелика кількість амілази циркулює в кров'яному руслі (через відновлення клітин слинних і підшлункової залоз) і потрапляє в сечу. Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або якщо панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, амілаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім і в сечу. Цей фермент також виділяється слинними залозами, протоки яких відкриваються в ротову порожнину. Тому його активність в сечі може підвищуватися при патології слинних залоз. Невеликі кількості амілази утворюються в яєчниках, кишечнику, бронхах і скелетної мускулатури.
Одиниці виміру - Од/л
Референтні значення: | |
28 - 100 |
Базується на залежності швидкості хімічних реакцій від концентрацій реагуючих речовин