Ліпаза - один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку. Амілаза розщеплює вуглеводи, протеази - білки, а ліпаза розщеплює жири. З підшлункової залози панкреатичний сік, що містить ліпазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає переварити їжу.
У нормі тільки невелика кількість ліпази циркулює в кров'яному руслі (через природне оновлення клітин підшлункової залози). Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, ліпаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім і в сечу.
Одиниці виміру - Од/л
Референтні значення: | |
13 - 60 |